Tehnike čiščenja telesa ali Shatkarma (Shatkrija)

Shat=šest, Karma, Krija=dejanje, akcija

Šest tehnik čiščenja telesa nam pomaga odstraniti fizične in mentalne nečistoče iz nadijev. Omenili smo že tri glavne nadije v telesu. Pri šatkrijah bom še enkrat poudarila Ida in Pingala nadi. Ida je lunin, levi kanal, Pingala je sončni, desni kanal. S čiščenjem odstranimo sluz in nečistoče.

Seveda je za samo čiščenje fizičnega telesa in mentala pomembna tudi prehrana. Sama zagovarjam eno izmed načel joge, ki je del Zakona vzdržnosti (Yame), to je nenasilje, Ahimsa. Zame pomeni uživanje mesa in hrane živalskega izvora, izvajanje nasilja nad živalmi. Zato zagovarjam vegetarijanski način življenja. Če ješ hrano, zaradi katere nikomur ni bilo treba umreti, bo tvoja vest čista in to pomeni, da že izvajaš eno izmed stopenj joge in 'čistiš' svoje fizično in mentalno telo.

Poleg same prehrane, pravilne diete pa obstaja šest načinov čiščenja telesa. In zakaj bi sploh čistili svoje fizično telo sluzi in nečistoč? Ker prana, življenjska energija lažje teče skozi naše telo, naše energijske kanale, kar krepi naš imunski sistem, povečuje naš nivo zavesti, izboljša splošno zdravje in počutje, izboljša prekrvavitev, predvsem notranjih organov, izboljšuje telesno vzdržljivost, podaljšuje življenje, pripravi naše telo na meditacijo in samozdravljenje.

Shatkarma – tehnike čiščenja:

  1. Dhauti – čiščenje želodca
  2. Basti – čiščenje debelega črevesa
  3. Neti - čiščenje nosu
  4. Trataka – čiščenje oči
  5. Nauli – čiščenje trebušne votline, trebušne čakre
  6. Kapalabathi – čiščenje sončne/lunine čakre

Vse tehnike je potrebno izvajati pod nadzorom izkušenega učitelja.​

© 2019 OM Yoga Center Celje. Vse pravice pridržane.
Izdelava in oblikovanje PCMobil.

Iskanje